Wanneer heb jij voor het laatst gekeken of je woonverzekering nog aansluit bij jouw huidige woonsituatie? Heb jij überhaupt al een woonverzekering afgesloten, of is dit er nog altijd bij gebleven? Mocht je al lange tijd geen aandacht hebben geschonken aan deze belangrijke verzekering, dan is het tijd om dat nu toch te gaan doen. De kans is namelijk heel groot dat je onnodige risico’s loopt waardoor je heel veel financiële tegenslagen kunt krijgen. Dat is iets wat je je grootste vijand nog niet gunt, dus laten wij je zien welke woonverzekeringen er zijn en voor wie deze interessant zijn. Wil je daarna gelijk in actie komen, dan laten wij je ook zien waar je moet zijn om je zaakjes meteen goed te regelen.

Wat zijn woonverzekeringen?

Een verzekering is bedoeld om jou onnodige risico’s uit handen te nemen, hetzelfde geldt ook voor een woonverzekering. Door iedere maand een schappelijke premie te betalen aan je verzekeringsmaatschappij, koop je als het ware de mogelijkheid af om plotseling voor (zeer) hoge kosten te komen staan omdat je schade hebt opgelopen. Laat je een fles wijn over je vloerkleed vallen, dan kun je de reinigingskosten misschien zelf nog wel betalen, maar brand je woonkamer af, dan moet je flink in de buidel tasten. Het is daarom beter om te zorgen dat je een goede woonverzekering afsluit, zodat je deze kunt gebruiken om de kosten te dekken die het repareren van je spullen en je woning met zich meebrengen. Er zijn twee woonverzekeringen die de moeite waard zijn, welke je nodig hebt, hangt af van jouw woonsituatie.

Sluit altijd een inboedelverzekering af

De eerste van de twee mogelijke woonverzekeringen, is de inboedelverzekering. Deze polis kun je gebruiken om je spullen te verzekeren. Of je nu in een huurhuis woont of dat je een woning gekocht hebt, een inboedelverzekering is altijd een verstandige keus. Je spullen kunnen namelijk om wat voor reden dan ook, snel beschadigd raken en het is dan belangrijk om een vangnet achter de hand te hebben. Bovendien kun je je inboedelverzekering ook gebruiken wanneer je het slachtoffer bent geworden van cybercrime. Deze vorm van criminaliteit maakt steeds meer slachtoffers, dus zorg dat je computer goed beveiligd is en sluit een inboedelverzekering af om, wanneer het toch fout is gegaan, de onkosten uit je verzekering te kunnen halen.

Bescherm de structuur van je woning

De tweede woonverzekering die alleen interessant is voor mensen die een woning gekocht hebben, is de opstalverzekering. Deze verzekering dekt de schade die ontstaan is aan de ‘structuur van je woning’. Daarmee wordt bedoeld dat alle schade aan je woning zelf, dus denk aan schade aan muren, vloeren, plafonds of bijvoorbeeld het dak etc., door je verzekeraar voor diens rekening genomen wordt. Deze zal een bedrijf inschakelen dat de rommel kan opruimen en een die de schade kan herstellen. Mocht het nodig zijn, dan kun jij je opstalverzekering gebruiken om vervangende woonruimte te betalen. Kijk op de site van jouw verzekeraar om jouw woonverzekering vandaag nog af te sluiten.